fbpx

Dolk

DOLK

Andreas Hamran Færø (født 1977 i Bergen), kjent under artistnavnet Dolk, er en norsk kunstner innen sjangeren street art. Motivene hans er ofte pop-kulturelle referanser satt inn i en humoristisk og kritisk kontekst. Færøs verker kan sees på vegger i byer som Bergen, Berlin, København, Barcelona, Oslo, Lisboa, Stockholm, Praha, Melbourne, New York og Tokyo. Siden 2007 har Færø ved siden av å kun male på gaten tatt steget inn i gallerier og auksjonshus. I 2013 solgte Færø tre trykk for 2,1 millioner kroner i løpet av ti minutter.

I desember 2018 avslørte Færø sin identitet i et portrettintervju i Bergens Tidende. Færø har to barn.

Fra starten av sin karriere og frem til desember 2018 holdt Færø sin egentlige identitet skjult, men allerede i 2004 fortalte han i et intervju at han kommer fra Bergen og er født i 1977. Færø har selv uttalt at han holdt sin identitet skjult både for å unngå politiet og fordi han ikke vil bli en kjendis, «det er det Dolk som er». Færø har utdannelse fra maskin og mekanikk i Bergen, og har studert grafisk design i Melbourne. Færø sier selv at han ble inspirert av den britiske gatekunstneren Banksy til å begynne med street art etter at Banksy besøkte Bergen i år 2000.

Dolk Girlwithteddy Streetart

LISBOA: Da Færø kom hjem fra Melbourne, begynte han å spraye i Bergen. Seinere dukket verkene hans opp i byer over hele verden. Dette verket befinner seg i Lisboa. Foto: Creative Commons / Luxerta

Girl with teddy Dolk

Originalt verk, spray på canvas 120×150 er nå stilt ut og til salgs i Bergensgalleriet i Gågaten i Bergen, Strandgaten 58.

Opprinnelse

Færø begynte med gatekunst i sin hjemby Bergen i år 2003, hvor mange av hans verker i dag fortsatt preger bybildet. Han flyttet til Melbourne i 2004 og fortsatte å utvikle kunsten sin der det kommende året.

 

I 2004 ble Færø kontaktet av Banksy, som signerte Færø til sitt galleri Pictures on Walls. Året etter gav Pictures on Walls ut Dolks første trykk «Puppy Love». Trykket var en hyllest til Banksys verk med samme navn Færø begynte fra nå av å reise verden rundt til ulike byer og lage gatekunst. I 2006 ble han invitert av Banksy til å delta på hans «Santa’s Ghetto» festival i Londonog to år senere deltok han også på Banksys «Cans Festival» i 2008.

Dolk - Kunstverk til salgs